blog

K + K = Gelukkig mens

K + K = Gelukkig mens

Kunst + iK = Gelukkig mens

Mijn eerste blog om mijn eigen website, met trots kan ik zeggen dat deze eindelijk de vorm begint te krijgen die ik graag zie. Waar begin ik? Bij het begin dan maar. Mijn naam is Lucia Bartels, geboren en getogen, opgegroeid en gesetteld in het Brabants dorpje Raamsdonksveer. Ik ben de jongste uit een gezin van vijf kinderen. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat wij een fijne jeugd hebben gehad. Creativiteit was in mijn jeugd volop te vinden in onze familie. Zowel theater, muziek en zang, bouwkunde, architectuur, gastronomie, literatuur en schilderen en tekenen zijn onder anderen de grondleggers van de persoon die ik nu ben.

Graag licht ik bovenstaande toe, zonder opschepperig over te komen. Mijn opa begon al op jonge leeftijd als clown in een circus, daarnaast was hij gezegend met een machtig mooie stem. Zijn hele leven heeft in het teken gestaan van Theater en muziek. Daarnaast was hij handig in het maken van allerlei houten voorwerpen zoals: stoofjes, kindermeubeltjes, molentjes etc.

Mijn oma had het schitterende talent om de spullen die opa maakten te beschilderen tot ware kunstwerken. Ook pentekenen was een specialisatie van haar en in haar jongere jaren stond ze regionaal bekend om haar schilderwerken op melkbussen en jeneverkruiken. Daarnaast maakte haar handen alles wat haar ogen zagen op gebied van mode maar ook gastronomische (wij gebruiken nu nog recepten van haar). Een mooi samenkomen was dan ook, dat ze een aardig deuntje kon zingen, zodat opa en oma met tijd en wijlen optraden bij evenementen en natuurlijk thuis, met familie als publiek.

Hun kinderen: de appel valt niet ver van de boom, mijn moeder is er daar één van, allen hebben ze een creatieve aart. Ze zijn ofwel creatief in de muziek of in beeldende kunst (schilderen, mode) en gastronomie beheersen ze allemaal. Hun oudste zoon mijn oom, heeft regionaal naam kunnen maken als zanger en beeldend kunstenaar. (Gerrit Uittenberg). Twee van zijn zonen hebben het in de muziek kunnen schoppen als BN’ers de (Gebroeders Ko).    

Ook bij andere neven en nichten zien we creativiteit terug, zo hebben we velen zangers, ton praters, dj’s en schilders in onze familie.

Iets verder bij mij vandaan, een neef van mijn opa, schopte het ook tot BN’er (Jantje Koopmans) daar was ik vooral als kind beren trots op.

Mijn ouders: Mijn vader begon als timmerman na de ambachtsschool, en werd aannemer van een groot bouwbedrijf, daarnaast opende hij een meubelzaak waar de creatieve kant van mijn moeder weer van pas kwam. Ook zij maakt alles wat haar ogen zien op gebied van mode. Mijn broers hebben alle drie het talent van opa op gebied van muziek en stem. En één broer heeft naast muziek en theater het mooie talent gekregen zich te uiten in beeldende kunst. Hij heeft naam gemaakt met de welbekende cartoontassen

Mijn zus heeft haar creatieve kant ontwikkeld als ware nagelstylist en heeft het talent om te tekenen en te schilderen.

Nu ikzelf: K + K = Een gelukig mens | Kunst en iK Ik ben jaren zoekende geweest van alles gedaan. Met werken begonnen in de horecazaak van mijn ouders (die pa met zijn bouwbedrijf gebouwd had). Afgestudeerd als schoonheidsspecialist en visagist, jaren een eigen salon gehad. In 2005 samen met mijn man een keuken en badkamerzaak begonnen, waar we tot de dag van vandaag nog geen spijt van hebben. Een aantal jaren geleden als aanvulling mijn diploma behaald tot interieurstylist. Vandaar uit begonnen met het schrijven van woonblogs. Zo ontwikkelde ik mijn liefde voor schrijven. Ik ben aan de hand daarvan diverse schrijfcursussen gaan volgen zoals: fictie, non-fictie, biografie en kookboek schrijven. En heb een liefde ontwikkeld voor het schrijven van gedichten.

Als kind en vooral vanaf mijn puberteit had ik de drang om te tekenen en te schilderen dit zelfde had ik ook met mode, ik had de fantasie een beroemd modeontwerpster te worden. Ik maakte in die tijd veel eigen kleding en schilderijen. Door drukte en andere interesses verwaterde dit. Een aantal jaren geleden heb ik het schilderen weer opgepakt, al doende ben ik bezig geweest mijn eigen stijl te ontwikkelen, de onderwerpen die ik gebruik in mijn schilderijen zijn divers, maar er is altijd een eigen Lucia draai in te vinden, ik hou ervan om in mijn schilderijen goud of zilver te verwerken.

Waarom Kunst, waarom schrijven, waarom schilderen?

Ik ben er me van bewust dat er mensen denken of zegen; “wat moet je allemaal mee?” Ik heb het zelfs even geloofd. Ik weet nu dat ik het fijn vind mijn gevoel te vertalen naar papier of doek. Het raakt me als mensen steun halen uit mijn schrijven of ontroerd raken door mijn schilderijen. Daar doe ik het voor.

Schrijven en schilderen: beeldende kunst, dat is buiten mijn gezin mijn lust en mijn leven. Het heeft me verrijkt het geeft me rust. Ik ben me ervan bewust dat er mensen denken; wat moet je er toch mee? Er zijn zelfs momenten geweest dat ik dat geloofde. Maar ik weet nu dat er meer mensen zijn die het waarderen en soms steun halen uit mijn schrijven en dat er mensen ontroerd raken door mijn schilderijen. En dat is waar ik het voor doe. Dat ik door middel van schrijven en schilderen mijn eigen emoties en die van anderen kan vertalen.

K (Kunst) + K (iK) = Gelukkig mens

Lieve Kunst groet,

Lucia Bartels

Pocket
Geen Comment
Previous Post
28th augustus 2019
Volgende
28th augustus 2019

Geen Comment

Leave a Reply